7104 Sayılı “ Katma Değer Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 178 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” 06 Nisan 2018 tarihli ve 30383 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlandı. Kanun ile yapılan düzenlemelerden bazılarına aş

7104 Sayılı “ Katma Değer Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 178 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” 06 Nisan 2018 tarihli ve 30383 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlandı.

Kanun ile yapılan düzenlemelerden bazılarına aşağıda maddeler halinde yer verilmiş olup; bu sirkülerimizde vergi kanunlarında ve diğer bazı kanunlarda yapılan düzenlemeler özetlenmektedir.

 

Kanun ile yapılan düzenlemeler neticesinde öne çıkan kanun değişiklikleri aşağıda belirtilmiştir.

KDV mükellefinin tanımı genişletilmiştir. Buna göre, müzayede mahallerinde yapılan satışlarda bu satışları yapanlar, KDV mükellefi sayılacaktır.

 

Katma Değer Vergisi Kanunu’na yapılan bir eklemeyle, arsasını müteahhide veren kişinin, bunun karşılığında sadece teslim aldığı konut veya iş yerleri için KDV ödeyeceği hüküm altına alınmıştır.

 

Alıcı ve satıcı tarafından beyanların düzeltilmesi ve fazla veya yersiz hesaplanan verginin satıcı tarafından alıcıya geri verilmesi şartıyla, fazla veya yersiz hesaplanan KDV, mükellefe iade edilebilecektir.

 

Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere bağışlanmak üzere yapılan okul, sağlık tesisi ve yüz yatak kapasitesinden az olmamak üzere öğrenci yurdu ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezi, mülki idare amirlerinin izni ve denetimine tabi ibadethaneler, Diyanet İşleri Başkanlığı denetimine tabi yaygın din eğitimi verilen tesisler, Gençlik ve Spor Bakanlığına ait gençlik merkezleri ile gençlik ve izcilik kamplarının inşası dolayısıyla bağışta bulunacaklara yapılan teslim ve hizmetler, KDV’den istisna edilmiştir.

 

Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde, münhasıran bu faaliyetlerde kullanılmak üzere yapılan yeni makine ve teçhizat teslimleri vergiden istisna edilmiştir.

 

Vergi Usul Kanunu’nun 140’ıncı maddesinin ilk fıkrasına eklenen bir bent ile, KDV’ye ilişkin vergi incelemelerine dair süre sınırı düzenlemesi getirilmiştir. Buna göre, incelemeye başlanıldığı tarihten itibaren, tam inceleme yapılması halinde en fazla bir yıl, sınırlı inceleme yapılması halinde en fazla altı ay, katma değer vergisi iade incelemelerinde ise en fazla üç ay içinde incelemeleri bitirmeleri esastır. Bu süreler kapsamında incelemenin bitirilmemesi halinde ek süre talep edilebilecektir.

 

Taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına ait ticari plakaların elden çıkarılmasından doğan kazançların tamamı değer artış kazancından istisna edilmiştir.

 

Gelir Vergisi Kanunu’na eklenen geçici madde uyarınca; taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına ait ticari plakaların 6.4.2018 tarihinden önce elden çıkarılması halinde doğan kazanç ve işlemlerle ilgili olarak vergi tarhiyatı yapılamayacak ve vergi cezası kesilemeyecektir. Eğer daha önce gerçekleştirilmiş tarhiyat veya kesilmiş cezalardan dolayı dava açılmışsa, bu davalardan feragat edilmiş şartıyla tahakkuk edilen tutar terkin edilecektir.

 

 

Teknoloji geliştirme bölgesinde ve ihtisas teknoloji geliştirme bölgesinde üretilen oyun yazılımlarının teslim ve hizmetleri, KDV istisnası kapsamına alınmıştır.

 

Serbest muhasebeci mali müşavirlere belirli şartların sağlanması halinde KDV iadesi raporu düzenleyebilecektir.

 

Maliye Bakanlığına vergi müfettiş yardımcılığı için 1000; Gelir İdaresi Başkanlığı’na Gelir İdaresi Daire Başkanlığı için 5, Gelir İdaresi Grup Başkanlığı için 10, devlet gelir uzman yardımcılığı için de 1000 adet kadro ihdas edilmiştir.

 

A) KDV MÜKELLEFLERİ TANIMINDA DEĞİŞİKLİLİĞE GİDİLMEKTEDİR.

 

Madde 2: Kanun’un 2. Maddesiyle birlikte KDV Mükelleflerinin kimler olduğuna dair tanımların yapıldığı 8. Maddede de değişikliğe gidilmiştir; Buna göre:

Müzayede suretiyle yapılan satışlarda, müzayedeyi düzenleyenlerde (icra daireleri, mahkeme satış memurlukları vb.) KDV mükellefidir. Kabul Tarihi : 29/03/2018

 

B) ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNDE KATMA DEĞER VERGİSİ MATRAH DEĞİŞİKLİLİĞİ YAPILMAKTADIR.

 

Madde 1: 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 2 nci maddesinin (5) numaralı fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Bu Kanunun uygulanmasında arsa karşılığı inşaat işlerinde; arsa sahibi tarafından konut veya işyerine karşılık müteahhide arsa payı teslimi, müteahhit tarafından arsa payına karşılık arsa sahibine konut veya işyeri teslimi yapılmış sayılır.”

Burada Kanunla birlikte, arsa karşılığı inşaat işlerinde, arsa sahibi tarafından müteahhide yapılan teslimin, arsanın tamamı yerine, müteahhide kalacak konut veya iş yerlerine isabet eden arsa payı itibarıyla gerçekleştiğini, müteahhit tarafından yapılan işlemin de arsa payına karşılık, konut veya işyeri teslimi olduğunu öngören yeni bir uygulamaya geçilmektedir.

Burada en önemli değişiklik, arsa sahibinin bundan böyle, , müteahhide kalan konut ve işyerlerine isabet eden arsa payı için KDV ihtiva eden fatura düzenleyecek olmasıdır. Kabul Tarihi : 29/03/2018

 

C) FAZLA VEYA YERSİZ ÖDENEN VERGİDE YENİDEN DÜZENLEMEYE GİDİLMEKTEDİR.

 

Madde 2(devamı): Müzayede mahallerinde yapılan satışlarda bu satışları yapanlar,”

“Bu gibi sebeplerle fazla veya yersiz hesaplanan ve Hâzineye ödenen vergi, Maliye Bakanlığının belirleyeceği usul ve esaslara göre işlemi yapan mükellefe iade edilir. Şu kadar ki söz konusu iadenin yapılabilmesi için işlemle ilgili beyanların düzeltilmesi ve fazla veya yersiz hesaplanan verginin satıcı tarafından alıcıya geri verilmesi şarttır.”

Burada, Fazla veya yersiz ödenen verginin iade edilebilmesi için, alıcı ve satıcı tarafından beyanların düzeltilmesi ve fazla veya yersiz hesaplanan verginin satıcı tarafından alıcıya geri verilmesinin şart olduğu; idare tarafından yapılacak iadenin fazla veya yersiz hesaplanan verginin ilgili tahsil dairesine ödenen kısmı ile sınırlı olacağı hususuna Kanun lafzında açıkça yer verilmektedir.

Görüldüğü üzere Hazine tarafından yapılacak olan iade, vergi dairesine fazla ödenen tutarla sınırlı olacaktır.

 

D) GENEL VE KATMA BÜTÇELİ İDARELERE, İL ÖZEL İDARELERİNE, BELEDİYELER VE KÖYLER İLE BUNLARIN TEŞKİL ETTİKLERİ BİRLİKLERE, ÜNİVERSİTELERE, DERNEK VE VAKIFLARA, HER TÜRLÜ MESLEKİ KURULUŞLARA AİT VEYA TABİ OLAN VEYAHUT BUNLAR TARAFINDAN KURULAN VEYA İŞLETİLEN MÜESSESELER İLE DÖNER SERMAYELİ KURULUŞLARIN VEYA BUNLARA AİT VEYA TABİ DİĞER MÜESSESELERİN KDV MÜKELLEFİYETİ DURUMU

Madde 2(devamı): Bu Kanunun 1 inci maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendinin (g) alt bendinde sayılanların ticari, sınai, zirai ve mesleki nitelikteki teslim ve hizmetlerine ilişkin katma değer vergisi mükellefiyeti, bu işlemler nedeniyle oluşan iktisadi işletmeler adına tesis edilir.

Bilindiği üzere uygulamada bu kuruluşlara ait veya bağlı olan birçok iktisadi işletme bulunmasına rağmen, bu iktisadi işletmelerin yapmış oldukları vergiye tabi işlemlerin tamamının, kuruluş adına tesis ettirilen tek bir katma değer vergisi mükellefiyeti altında beyan edildiği görülebilmektedir. Bu durum, indirim hesaplarında karışıklığa, vergiye tabi olmayan işlemlere ilişkin Ödenen katma değer vergisinin indirim hesaplarına dahil edilmesine ve benzeri sorunlara neden olabilmektedir.

Maddeyle, 3065 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendinin (g) alt bendinde sayılan kuruluşların ticari, sınai, zirai ve mesleki nitelikteki teslim ve hizmetlerine ilişkin katma değer vergisi mükellefiyetinin; indirim hesaplarının takibine imkan verecek ve kurumlar vergisi uygulamasına benzer şekilde bu kuruluşlar yerine, verginin konusuna giren işlemleri yapan iktisadi işletmeleri adına tesis edilmesi gerektiği hususu açıklığa kavuşturulmaktadır.

E) GÜMRÜKSÜZ SATIŞ MAĞAZALARINA VEYA BUNLARIN DEPOLARINA YAPILAN TESLİMLER, İHRACAT TESLİMİ SAYILACAKTIR

Madde 3: 3065 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin (1) numaralı fıkrasının

1. bendine “serbest bölgedeki alıcıya” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanununun 95 inci maddesinin (1) numaralı fıkrasına göre faaliyette bulunan gümrüksüz satış mağazalarına veya bunların depolarına” ibaresi ve

 

2. bendine “vasıl olmalı ya da” ibaresinden sonra gelmek üzere “gümrüksüz satış mağazalarına veya bunların depolarına veya” ibaresi eklenmiştir.

 

Kanun’un bu maddesiyle birlikte, 4458 sayılı Gümrük Kanununun 95 inci maddesinin (1) numaralı fıkrasına göre faaliyette bulunan gümrüksüz satış mağazalarına veya bunların depolarına yapılan teslimler, ihracat teslimi sayılmak suretiyle yerli işletmeler aleyhine oluşan rekabet eşitsizliği giderilmektedir.

F) ARAÇLAR, KIYMETLİ MADEN VE PETROL ARAMALARI İLE ULUSAL GÜVENLİK HARCAMALARI VE YATIRIMLARDA İSTİSNAYI DÜZENLEYEN 13.MADDE GENİŞLETİLMİŞTİR

Madde 4: KDV Kanunun’un 13. Maddesine aşağıdaki bentler eklenmiştir.

i) Gümrük antrepoları ve geçici depolama yerleri ile gümrük hizmetlerinin verildiği gümrüklü sahalarda, ithalat ve ihracat işlemlerine konu mallar ile transit rejim kapsamında işlem gören mallar için verilen ardiye, depolama ve terminal hizmetleri.

 

Yapılan bu düzenlemeyle, ardiye ve depolama hizmetleri kısmi istisna değil tam istisna kapsamına alınmıştır.

G) SOSYAL AMAÇLI YARDIM VE BAĞIŞLARA YÖNELİK TESLİMLER DE TAM İSTİSNA KAPSAMINA ALINMIŞTIR.

Madde 4: KDV Kanunun’un 13. Maddesine aşağıdaki bentler eklenmiştir.

k) Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere bağışlanmak üzere yapılan okul, sağlık tesisi ve yüz yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde elli yatak) kapasitesinden az olmamak üzere öğrenci yurdu ile çocuk yuvası, yetiştirme yurduhuzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezi, mülki idare amirlerinin izni ve denetimine tabi ibadethaneler, Diyanet İşleri Başkanlığı denetimine tabi yaygın din eğitimi verilen tesisler, Gençlik ve Spor Bakanlığına ait gençlik merkezleri ile gençlik ve izcilik kamplarının inşası dolayısıyla bağışta bulunacaklara yapılan teslim ve hizmetler.

Yapılan bu düzenlemeyle; genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere bağışlanmak üzere yapılan okul, sağlık tesisi ve yüz yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde elli yatak) kapasitesinden az olmamak üzere öğrenci yurdu ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezi, mülki idare amirlerinin izni ve denetimine tabi ibadethaneler, Diyanet İşleri Başkanlığı denetimine tabi yaygın din eğitimi verilen tesisler, Gençlik ve Spor Bakanlığına ait gençlik merkezleri ile gençlik ve izcilik kamplarının inşası dolayısıyla bağışta bulunacaklara yapılan teslim ve hizmetler istisna tutulmaktadır.

H) YURT DIŞI MUKİM KİŞİLERE VERİLEN SAĞLIK HİZMETLERİ DE TAM İSTİSNA KAPSAMINA ALINMIŞTIR.

Madde 4: KDV Kanunun’un 13. Maddesine aşağıdaki bentler eklenmiştir.

l) Sağlık Bakanlığınca izin verilen gerçek veya tüzel kişiler tarafından, Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişilere, münhasıran sağlık kurum ve kuruluşlarının bünyesinde verilen koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri (Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişilere söz konusu hizmetlerle birlikte sağlanan diğer teslim ve hizmetler istisnanın kapsamına dahil değildir.)

Yapılan bu düzenlemeyle, 3065 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasına (1) bendi eklenerek, Sağlık Bakanlığınca izin verilen gerçek veya tüzel kişiler tarafından, Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişilere münhasıran sağlık kurum ve kuruluşlarının bünyesinde verilen koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri tam istisna kapsamına alınmaktadır. Ancak bu istisna, konaklama, ulaşım, yemek gibi diğer her türlü teslim ve hizmetleri kapsamamaktadır.

İ) AR- GE, YENİLİK VE TASARIM FAALİYETLERİNE YÖNELİK YENİ MAKİNE TESLİMLERİ DE TAM İSTİSNA KAPSAMINA ALINMIŞTIR.

Kanun’un 4. maddesi kapsamında yapılan düzenlemeyle, 3065 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasına (m) bendi eklenerek, Ar- Ge, yenilik ve tasarım yoluyla ülke sanayisi ve ekonomisinin uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir yapıya kavuşturulması için teknolojik bilgi üretilmesini, üründe ve üretim süreçlerinde yenilik yapılmasını, ürün kalitesi ve standardının yükseltilmesini, verimliliğin artırılmasını, üretim maliyetlerinin düşürülmesini teminen, 4691 sayılı Kanun kapsamındaki teknoloji geliştirme bölgesi ile ihtisas teknoloji geliştirme bölgesinde, 5746 sayılı Kanun kapsamındaki Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde, 6550 sayılı Kanun kapsamındaki araştırma laboratuvarlarında Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde bulunanlara, münhasıran bu faaliyetlerinde kullanılmak üzere yapılan yeni makina ve teçhizat teslimleri tam istisna- kapsamına alınmaktadır.

J) ADİ ORTAKLIKLARIN SERMAYE ŞİRKETİNE DÖNÜŞMESİ DE İSTİSNA KAPSAMINA ALINMIŞTIR.

Kanun’un 5.maddesiyle birlikte, Kurumsallaşmanın teşvik edilmesi amacıyla, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde sayılan şartları sağlamak kaydıyla adi ortaklıkların sermaye şirketine dönüşmesi işlemleri istisna kapsamına alınmaktadır.

K) KONFEKSİYON SEKTÖRÜNDE ORTAYA ÇIKAN KIRPINTI TESLİMLERİ DE İSTİSNA KAPSAMINA ALINMIŞTIR.

Kanun’un 5.maddesiyle birlikte, Konfeksiyon sektöründe ortaya çıkan, aynen veya onarılmak suretiyle kullanılması mümkün olmayan kırpıntıların teslimi de vergiden istisna edilmiştir.

MADDE 5- 3065 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin (4) numaralı fıkrasının (c) bendine “Gelir Vergisi Kanununun 81 inci maddesinde belirtilen işlemler ile” ibaresinden sonra gelmek üzere “aynı maddenin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde yazılı şartlar dahilinde adi ortaklıkların sermaye şirketine dönüşmesi işlemleri ve” ibaresi eklenmiş, (g) bendinde yer alan “atıklarının” ibaresi “atıkları ile konfeksiyon kırpıntılarının” şeklinde değiştirilmiş ve (o) bendinde yer alan “; ithalat ve ihracat işlemlerine konu mallar ile transit rejim kapsamında işlem gören mallar için verilen ardiye, depolama ve terminal hizmetleri ile” ibaresi madde metninden çıkarılmış ve fıkraya (o) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiştir.

L) ARDİYE DEPOLAMA VE TERMİNAL HİZMETLERİ TAM İSTİSNA KAPSAMINA ALINMIŞTIR.

Kanun’un 5.maddesiyle birlikte, Gümrük antrepoları ve geçici depolama yerleri ile gümrük hizmetlerinin verildiği gümrüklü sahalarda ithalat ve ihracat işlemlerine konu mallar ile transit rejim kapsamında işlem gören mallar için verilen ardiye, depolama ve terminal hizmetleri, 3065 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasına (ç) bendi eklenmek suretiyle tam istisna kapsamına alındığından, kısmi istisna kapsamından çıkarılmaktadır.

 

M) İKİNCİ EL MOTORLU KARA TAŞITI ALIM SATIMI YAPANLAR İÇİN ÖZEL MATRAH UYGULAMASI GETİRİLDİ.

Madde 6: 3065 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasına (e) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiş ve mevcut (f) bendi (g) bendi şeklinde teselsül ettirilmiştir.

“t) İkinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce, katma değer vergisi mükellefi olmayanlardan (mükellef olanlardan istisna kapsamında yapılan alımlar dahil) alınarak vasfında esaslı değişiklik yapılmaksızın satılan ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmazların tesliminde matrah, alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutardır.”

Yapılan düzenlemeyle birlikte, ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce, mükellef olmayanlardan (mükellef olanlardan istisna kapsamında alınanlar dahil) alınarak vasfında esaslı değişiklik yapılmaksızın satılan ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmazların tesliminde özel matrah uygulanması sağlanmaktadır. Bu işlemlerde matrah, ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmazların alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutar olacaktır.

N) KAT KARŞILIĞI ARSA TESLİMLERİNDE ARSA SAHİBİNE BIRAKILACAK KONUT VEYA İŞYERLERİNİN MALİYET BEDELİNİN TESPİTİNDE ARSA PAYI DİKKATE ALINMAYACAKTIR.

Madde 7: 3065 sayılı Kanunun 27 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“6. Arsa karşılığı inşaat işlerine ilişkin bedelin tespitinde, müteahhit tarafından arsa sahibine bırakılan konut veya işyerinin, Vergi Usul Kanununun 267 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan ikinci sıradaki maliyet bedeli esasına göre belirlenen tutarı esas alınır.”

Yapılan düzenlemeyle birlikte, arsa karşılığı inşaat işlerinde, teslime konu olan arsa payı ile konut veya işyerlerinin bedelinin tespitinde, müteahhit tarafından arsa sahibine bırakılan konut veya işyerlerinin Vergi Usul Kanununun 267 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan ikinci sıradaki maliyet bedeli esasına göre belirlenen tutarının esas alınacağına yönelik düzenleme yapılmaktadır. Bu durumda, arsa sahibine kalacak konut veya işyerlerine ilişkin arsa payının müteahhide devri söz konusu olmadığından, arsa sahibine bırakılacak konut veya işyerlerinin maliyet bedelinin tespitinde arsa payı dikkate alınmayacaktır.

M) İNDİRİMLİ ORANA TABİ TESLİMLERE YÖNELİK İADE HESABINDA YÜKLENİLEN KDV’DE DEĞİŞİKLİK YAPILMIŞTIR.

Kanun’un 8.maddesiyle yapılan değişiklikle birlikte 3065 sayılı Kanunun 29 uncu maddesinin (2) numaralı fıkrasında yapılan değişiklikle, indirimli orana tabi teslim ve hizmetler nedeniyle teslim ve hizmetin gerçekleştiği vergilendirme döneminden sonra ortaya çıkan giderler veya yapılan iskontolar dolayısıyla yüklenilen ve indirim yoluyla telafi edilemeyen Katma Değer Vergisinin iade hesabına dahil edilmesine imkân sağlanmaktadır.

O) KDV İNDİRİM HAKKI İLE İLGİLİ YIL DEĞİL BİR SONRAKİ YILIN SONUNA KADAR UZATILMIŞTIR.

 

Kanun’un 8.maddesiyle yapılan değişiklikle birlikte, 3065 sayılı Kanunun 29 uncu maddesinin (3) numaralı fıkrasında yapılan değişiklikle, indirim hakkının, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılını takip eden takvim yılı sonuna kadar kullanılabilmesine imkân sağlanmaktadır.

Bir başka deyişle 2018 yılına ait bir faturanın KDV’si 31.12.2019 tarihine kadar indirim konusu yapılabilecek.

Ö) DEĞERSİZ ALACAKLARA İLİŞKİN KDV’YE İNDİRİM HAKKI GETİRİLMİŞTİR.

Kanun’un 8.maddesiyle yapılan değişiklikle birlikte, 3065 sayılı Kanunun 29 uncu maddesinin (4) numaralı fıkrasında yapılan değişiklikle, Vergi Usul Kanununun 322 nci maddesine göre değersiz hale gelen alacaklara ilişkin hesaplanan ve beyan edilen katma değer vergisinin, alacağın zarar yazıldığı vergilendirme dönemindeindirim konusu yapılmasına imkan tanınmaktadır.

P) İNDİRİLEMEYEK KATMA DEĞER VERGİSİNDE DARALMAYA GİDİLMİŞTİR.

 

Kanun’un 9. Maddesiyle birlikte 3065 sayılı KDV Kanunu’nun indirilemeyecek KDV bölümünde yeniden düzenlemeye gidilmiş ve aşağıda belirtilen teslim ve hizmetler nedeniyle yüklenilen KDV bundan böyle indirim konusu yapılabilecektir;

- Özel okul, üniversite ve yüksekokullar tarafından verilen bedelsiz eğitim ve öğretim hizmetleri,

 Öğrenci yurtları tarafından verilen bedelsiz yurt hizmetleri,

 Kanunların gösterdiği gerek üzerine bedelsiz olarak yapılan mal teslimi ve hizmet ifaları,

 3065 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin (1) numaralı fıkrasında sayılan kurum ve kuruluşlara bedelsiz olarak yapılan her türlü mal teslimi ve hizmet ifaları,

 Fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan demek ve vakıflara bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin teslimi,

 Yabancı devletlerin Türkiye'deki diplomatik temsilcilik ve konsoloslukları ile yabancı hayır ve yardım kurumlarına, 3065 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin (1) numaralı fıkrasında sayılan kurum ve kuruluşlara bedelsiz olarak yapacakları teslim ve hizmetlere ilişkin olarak yapılan teslim ve hizmetler,

 Tescilli taşınmaz kültür varlıklarının rölöve, restorasyon ve restitüsyon projelerine münhasır olmak üzere, bu projelendirmelerden yararlananlara verilen mimarlık hizmetleri ile projelerin uygulanması kapsamında yapılacak teslimler,

 Serbest bölgelerde verilen hizmetler ile serbest bölgelere veya bu bölgelerden yapılan ihraç amaçlı yük taşıma işleri

 

MADDE 9- 3065 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının;

a) (a) bendine “teslimi ve hizmet ifası” ibaresinden sonra gelmek üzere aşağıdaki parantez içi hüküm eklenmiştir. “(Bu Kanunun 17 nci maddesinin (2) numaralı fıkrasının (b), (c) ve (d) bentleri ile (4) numaralı fıkrasının (ı) ve (ö) bentleri uyarınca katma değer vergisinden istisna edilen işlemler hariç)”

b) (c) bendine aşağıdaki parantez içi hüküm eklenmiştir.

“(Şu kadar ki Vergi Usul Kanununun 315 inci maddesine göre Maliye Bakanlığınca belirlenen faydalı ömürlerini tamamladıktan sonra zayi olan veya istisna kapsamında teslim edilen amortismana tabi iktisadi kıymetlere ilişkin yüklenilen katma değer vergisi ile faydalı ömrünü tamamlamadan zayi olan veya istisna kapsamında teslim edilen amortismana tabi iktisadi kıymetlere ilişkin yüklenilen katma değer vergisinin kullanılan süreye isabet eden kısmı indirilebilir.)”

c) (d) bendinin parantez içi hükmünde yer alan “ilişkin ithalde veya sorumlu sıfatıyla ödenen” ibaresi “ilişkin ithalde veya sorumlu sıfatıyla ödenen katma değer vergisi ile yurt içindeki işlemlerde mal teslimi veya hizmet ifasında bulunan mükellefler tarafından ilgili vergilendirme döneminde beyan edilerek ödenen” şeklinde değiştirilmiştir.

ç) (d) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki (e) bendi eklenmiştir.

“e) Vergi Usul Kanununun 322 nci maddesine göre değersiz hale gelen alacaklara ilişkin alıcı tarafından ödenmeyen katma değer vergisi.”

R ) FAYDALI ÖMRÜNÜ TAMAMLAYIP ZAYİ OLAN ATİK’LERE YÜKLENİLEN KDV İNDİRİM KONUSU YAPILABİLECEK.

Kanun’un 9. Maddesiyle birlikte, Vergi Usul Kanununun 315 inci maddesine göre Maliye Bakanlığınca belirlenen faydalı ömürlerini tamamladıktan sonra zayi olan veya istisna kapsamında teslim edilen amortismana tabi iktisadi kıymetlere ilişkin yüklenilen katma değer vergisinin tamamı ile faydalı ömrünü tamamlamadan zayi olan veya istisna kapsamında teslim edilen amortismana tabi iktisadi kıymetlere ilişkin yüklenilen katma değer vergisinin kullanılan süreye isabet eden kısmının indirilebileceği hüküm altına alınmıştır.

S ) TRANSFER FİYATLAMASI YOLUYLA ÖRTÜLÜ OLARAK DAĞITILAN KAZANÇLARA İLİŞKİN KATMA DEĞER VERGİSİNDE İNDİRİM HAKKI DÜZENLEMESİ

Kanun’un 9. Maddesiyle birlikte, transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılan kazançlara ilişkin ithalde veya sorumlu sıfatıyla ödenen katma değer vergisinin yanı sıra Türkiye’deki işlemler nedeniyle satıcıya ödenen ve satıcı tarafından da ilgili vergilendirme döneminde beyan edilerek ödenen katma değer vergisinin alıcı tarafından indirilebileceği yönünde düzenleme yapılmaktadır.

T) KDV İADELERİ BUNDAN BÖYLE İŞLEMİN GERÇEKLEŞTİĞİ TAKVİM YILINI TAKİP EDEN 2.TAKVİM YILININ SONUNA KADAR İADE EDİLEBİLECEKTİR.

Kanun’un 10. Maddesiyle birlikte yapılan düzenlemeye göre, 3065 sayılı Kanunun 32 nci maddesinin birinci fıkrasına “indirilemeyen Katma Değer Vergisi,” ibaresinden sonra gelmek üzere “işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar talep edilmesi şartıyla” ibaresi eklenmiş ve üçüncü fıkrasında yer alan “sınırlayabilir.” ibaresi “sınırlamaya; imalatçılar tarafından yapılan ihracat işlemlerinden kaynaklanan iadelerde, yüklenilen katma değer vergisi yerine sektörler itibarıyla ihracat bedelinin belli bir oranına kadar iade yaptırmaya yetkilidir.” şeklinde değiştirilmiştir.

U) KATMA DEĞER VERGİSİ İADESİNDE BAKANLAR KURULUNA YENİ YETKİLER VERİLMİŞTİR.

Kanun’un 11. Maddesiyle birlikte yapılan düzenlemeye göre, 3065 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinde değişiklik yapılarak süresi içinde iadesi talep edilmeyen katma değer vergisini gelir ve kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde gider olarak yazdırma ve iade hakkı doğuran işlemlerle ilgili iade talebinde bulunulabilecek asgari tutarı belirleme hususlarında Bakanlar Kuruluna yetki verilmektedir.

Ü) KDV’DE HASILAT ESASLI YENİ BİR SİSTEM GETİRİLMİŞTİR.

Kanun’un 12. Maddesiyle birlikte hasılat esaslı KDV sistemi üzerinde durulmuştur. Buna göre;

 Belirlenen sektör ve meslek grupları kapsamındaki gelir vergisi mükelleflerince ödenmesi gereken katma değer vergisinin, indirilecek katma değer vergisi ile ilişkilendirilmeksizin, alıcılardan tahsil edilen katma değer vergisi dahil toplam hasılata sektör bazında belirlenen oranın uygulanması suretiyle hesaplanması,

 Bu mükelleflerin kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisini ve hasılat esaslı vergilendirme usulüne göre beyan ederek ödedikleri katma değer vergisini kazancın tespitinde işlemin mahiyetine göre gider veya maliyet, yaptıkları teslim ve hizmetler dolayısıyla hesapladıkları katma değer vergisini kazancın tespitinde gelir olarak dikkate almaları,

 Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen sektörler ve meslek grupları kapsamında yer almak kaydıyla mesleki kazancı serbest meslek kazanç defterine, ticari kazancı işletme hesabı esasına göre tespit edilen mükelleflerden tercih edenlerin sisteme geçmesi ve sisteme geçenlerin en az iki yıl sistemde kalması,

 Bilanço esasına göre defter tutan gelir vergisi mükelleflerinden, yıllık iş hacimleri ikinci sınıf tüccarlar için belirlenen ilgili haddin iki katına kadar olanları hasılat esaslı vergilendirme usulü kapsamına almaya Bakanlar Kuruluna; bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığına yetki verilmesi, öngörülmektedir.

 

V) İŞLETME HESABI DEFTERİ TUTANLARIN KDV ÖDEME SÜRELERİ DEĞİŞTİRİLMİŞTİR.

Kanun’un 13. Maddesinde yapılan düzenlemeyle birlikte, 3065 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinin (5) numaralı fıkrasında yer alan “Maliye ve Gümrük Bakanlığı” ibaresi “Maliye Bakanlığı, Vergi Usul Kanunu uyarınca işletme hesabı esasına göre defter tutan mükelleflerin ödeme zamanını, beyannamenin verildiği ayı takip eden ikinci ayın sonuna kadar uzatmaya"" şeklinde değiştirilmiştir.

Konu henüz netlik kazanmamış olup ikincil mevzuat beklenecektir.

Y) OYUN YAZILIMLARI İSTİSNA KAPSAMINA ALINMIŞTIR.

Kanun’un 14. Maddesiyle birlikte, Maddeyle, 3065 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesinin (1) numaralı fıkrasında yapılan değişiklikle, teknoloji geliştirme bölgesinde ve ihtisas teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyette bulunanların bu bölgelerde ürettikleri oyun yazılımları da istisna kapsamına dahil edilmektedir.

Z) TAKSİ, DOLMUŞ, MİNİBÜS VE UMUM SERVİS ARAÇLARINA AİT PLAKALARIN SATIŞINA DEĞER ARTIŞ KAZANCI İSTİSNASI GETİRİLİYOR.

Kanun’un 15. Maddesiyle birlikte, Taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına ait ticari plakaların elden çıkarılmasından doğan kazançların tamamı değer artış kazancından istisna edilmektedir.

Kanun’un 20. Maddesiyle birlikte Taksi, dolmuş, minibüs ve umum servislere ait ticari plakaların, bu maddenin yürürlük tarihinden önce elden çıkarılmasından doğan değer artışı kazançlarına ilişkin olarak herhangi bir tarhiyat yapılmaz, daha önce yapılmış olan tarhiyatlardan varsa açılmış davalardan feragat edilmesi kaydıyla vazgeçilir, tahakkuk eden tutarlar terkin edilir, tahsil edilen tutarlar red ve iade edilmez.” Hükmü getirilmiştir.

MADDE 15- 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “Bir takvim” ibaresi “Taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına ait ticari plakaların elden çıkarılmasından doğan kazançların tamamı ile bir takvim” şeklinde değiştirilmiştir.

EMEKLİ MİLLETVEKİLLERİNE KAMU TESİSLERİNDEN YARARLANMA İMKANI GETİRİLDİ.

MADDE 16- 26/10/1990 tarihli ve 3671 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyelerinin Ödenek, Yolluk ve Emekliliklerine Dair Kanunun 4 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve bu üyeliği sona erenler ile dışarıdan atanan bakanlar, kamu kurum ve kuruluşlarının tüm sosyal tesis ve imkanlarından, bu tesislerin kullanımına ilişkin ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından belirlenmiş en uygun esas ve usuller dâhilinde yararlanırlar.”

 

TAKSİ, DOLMUŞ, MİNİBÜS VE UMUM SERVİSLERE AİT TİCARİ PLAKALARIN KANUN’UN YÜRÜRLÜK TARİHİNDEN ÖNCE SATANLARA YÖNELİK VERGİ CEZASI KESİLEMEMESİ HAKKINDA

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa geçici 88. Madde eklenmiştir. Buna göre;

“GEÇİCİ MADDE 88- Taksi, dolmuş, minibüs ve umum servislere ait ticari plakaların, bu maddenin yürürlük tarihinden önce elden çıkarılmasından doğan kazanç ve işlemlerle ilgili olarak vergi incelemeleri veya takdir işlemlerine istinaden herhangi bir vergi tarhiyatı yapılmaz, vergi cezası kesilmez, daha önce yapılmış olan tarhiyatlardan ve kesilmiş cezalardan varsa açılmış davalardan feragat edilmesi kaydıyla vazgeçilir, tahakkuk eden tutarlar terkin edilir, tahsil edilen tutarlar red ve iade edilmez.” Denilmektedir.

KDV VERGİ İNCELEME SÜRELERİ NE İLİŞKİN SÜRELER YENİDEN BELİRLENMİŞTİR.

Kanun’un 19. Maddesiyle birlikte, KDV de vergi inceleme süreleri belirlenmiştir. Buna göre;

İncelemeye başlanıldığı tarihten itibaren, tam inceleme yapılması halinde en fazla bir yıl, sınırlı inceleme yapılması halinde en fazla altı ay, katma değer vergisi iade incelemelerinde ise en fazla üç ay içinde incelemeleri bitirmeleri esastır. Bu süreler içinde incelemenin bitirilememesi halinde ek süre talep edilebilir.

MADDE 19- 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 140 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“6. İncelemeye başlanıldığı tarihten itibaren, tam inceleme yapılması halinde en fazla bir yıl, sınırlı inceleme yapılması halinde en fazla altı ay, katma değer vergisi iade incelemelerinde ise en fazla üç ay içinde incelemeleri bitirmeleri esastır. Bu süreler içinde incelemenin bitirilememesi halinde ek süre talep edilebilir. Bu talep vergi incelemesine yetkili olanların bağlı olduğu birim tarafından değerlendirilir, tam ve sınırlı incelemelerde altı ayı, katma değer vergisi iade incelemelerinde ise iki ayı geçmemek üzere ek süre verilebilir. Bu durumda, vergi incelemesi yapmaya yetkili olanların bağlı olduğu birim tarafından incelemenin bitirilememe nedenleri yazılı olarak nezdinde inceleme yapılana bildirilir. Vergi incelemesi yapmaya yetkili olanların bağlı olduğu birimler vergi incelemesinin öngörülen süreler içinde bitirilmesi için gerekli tedbirleri alırlar.”

TAKSİ, DOLMUŞ, MİNİBÜS VE UMUM SERVİS PLAKALARI ALIM SATIMINA BİNDE 30 HARÇ ALIMI HAKKINDA

Kanun’un 23.maddesinde yapılan düzenlemeyle birlikte; 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (2) sayılı Tarifenin “I. Değer veya ağırlık üzerinden alınan nispi harçlar:” başlıklı bölümünün (1) numaralı fıkrasına son paragraftan önce gelmek üzere aşağıdaki paragraf eklenmiştir. “Taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına ait ticari plakaların devrine ilişkin işlemlerde, alım satım bedeli üzerinden (Binde 30)” ibaresi eklenmiştir.